Na něco dobrého k jídlu si sem tam zaskočí každý. Co kdybyste si však odnesli z restaurace nejen plný žaludek, ale i příjemný zážitek na celý život? Přesně na to se zaměřují zážitkové restaurace, které následují stále populárnější trend fine dining. Samo jídlo je zde považováno za umění a často má pak restaurace sama o sobě neopakovatelnou atmosféru. Rádi byste si tato vyrazili? Tak se podívejte na naše tipy na nejlepší zážitkové restaurace v Praze.
Netradiční souhra chutí v Levitate
K nejlépe hodnoceným zážitkovým restauracím v Praze patří bezesporu restaurace Levitate, kterou naleznete na Štěpánské ulici v Praze 1. Zdejší kuchyně vyniká unikátním konceptem, kdy dokonale kombinuje prvky asijské a severské kuchyně. A řídí se heslem, proč nezkoušet stále něco nového, když moderní gastronomie nabízí tolik možností. Navíc se drží myšlenky, že je nutné použít opravdu vše, a tak nedochází k plýtvání s jídlem, ani k produkci odpadu.
Na výběr máte z 6, 9 nebo 12 chodů v degustačním menu, které můžete kombinovat s koktejly, netradičními džusy a samozřejmě i vínem. Menu se obměňuje dle sezónních surovin a dokáže vás tak pokaždé překvapit. Kromě toho vás jistě potěší, že k filozofii restaurace patří i myšlenka, že kvalitní moderní gastronomie by měla být dostupná všem, takže drží ceny na přijatelné výši.
Při návštěvě restaurace Levitate si však kromě výborných pokrmů můžete užít i velmi příjemné prostředí, které koresponduje se severským minimalismem a návratem k přírodě.
Vychutnejte si jídlo i luxusní výhled v Oblaca
Žižkovská věž patří bezesporu k dominantám našeho hlavního města a výhled z ní je opravdu dokonalý. Luxusní pokrmy, které potěší vaše chuťové buňky si budete vychutnávat ve výšce 66 metrů nad zemí. Restaurace Oblaca se pyšní opakovaně získaným prestižním oceněním Český lev, které se uděluje českým restauracím, které se vymykají výbornou gastronomií a prvotřídním servisem zákazníkům. Restaurace Oblaca se tak řadí mezi 20 nejlepších restauracích v České republice.
Kromě á la carte menu je zde vždy nabízeno i menu speciální, které čerpá ze sezónních surovin, které jsou dodávány těmi nejkvalitnějšími dodavateli, protože podle filozofie restaurace se ty nejlepší pokrmy dají uvařit pouze z kvalitních potravin.
Všechna nabízená menu je možné si nechat profesionálně spárovat s vhodnými prémiovými víny a vy si tak můžete odnést mimořádný gastronomický zážitek se vším všudy.
Kromě unikátnosti, že se restaurace nachází tak vysoko vyniká interiér jednoduchými módními prvky, které podtrhují punc luxusu tohoto místa.
Moderní gastronomie s výhledem a čerstvým vzduchem na Terase U Zlaté studně
Ve výšce ještě chvíli zůstaneme, tentokrát k ní však přidáme ještě čerstvý vzduch. Pokud hledáte romantické místo, které vám kromě neuvěřitelného gastronomického zážitku přinese i krásný výhled, ale hlavně i čerstvý vzduch. V zimních měsících pak můžete využít možnost vyhřívání terasy nebo velmi útulný interiér. Přesně taková je Terasa U Zlaté studně, kterou naleznete na Malé Straně v ulici U Zlaté studně.
Mimo á la carte menu, které je přehlídkou luxusních pokrmů, si můžete vybrat i z vytříbených degustačních menu, které jsou dokonce sestavovány i pro jednotlivé příležitosti. V základním balíčku jsou jednotlivé pokrmy doplněny minerální vodou a kávou, ale můžete si je samozřejmě nechat napárovat se super prémiovými víny z celého světa.
Interiér restaurace je členitý a díky tomu se skvěle hodí k pořádání oslav, svateb, ale i exkluzivních firemních večírků.
Luxus tohoto místa se pak odráží i ve výši cen jednotlivých pokrmů a nápojů a jeho návštěva se tak hodí především při mimořádných událostech.
Velmi zdravé a chutné šnečí speciality najdete v Dolních Chabrech
Jestliže jste fanoušky netradičních pokrmů pak byste měli jistě vyzkoušet šnečí speciality podávané v restauraci u šnečí farmy v Dolních Chabrech. Podávané pokrmy pak čerpají z celého světa, kde se šnečí speciality podávají v luxusních podnicích. Mnohé z podávaných pokrmů pak mají tradici v české prvorepublikové kuchyni.
Kromě unikátních podávaných pokrmů vyniká restaurace v tom, že veškeré šnečí maso pochází z jejich vlastní farmy a mohou tak zaručit jeho maximální kvalitu. O kvalitě jejich produktů pak svědčí i skutečnost, že jsou největším dodavatelem šnečího masa v České republice.
Co se týče prostředí místní restaurace má své vlastní kouzlo a prostornou terasu, která navozuje pohodovou až lidovou atmosféru.
I v jeskyních se vaří stylově, přesvědčte se v Triton restaurantu
Málokoho by napadlo, že i na Václavském náměstí můžete najít krasové jeskyně, a přesně v takové se nachází i jedna z prestižních českých restaurací Triton restaurant. Aby byly prostory této jeskyně vhodné pro provozování restaurace byly samozřejmě upraveny, a to v secesním stylu. Právě v období první republiky se totiž začala psát historie této významné gastronomické atrakce.
Charakteristické pro toto místo je tým opravdu zkušených kuchařů, který je vždy veden ostříleným a stále kreativním šéfkuchařem. V současné době zde menu sestavuje a vylaďuje do posledního detailu Tomáš Horák, který v průběhu kariéry posbíral řadu ocenění a patří ke špičce v oboru.
Pokrmy, které pro vás Tomáš Horák nachystá mají vždy své srdce a příběh. Kvalitní suroviny jsou samozřejmě základem, ale právě unikátní nápady dělají z obědu či večeře v této restauraci dokonalý gastronomický zážitek.
Pekelně dobrá kuchyně schovaná pod klášterem, to je restaurace Peklo
V podzemí ještě chvilku zůstaneme, jen se přesuneme ke Strahovskému klášteru, který je velmi oblíbenou turistickou atrakcí. V posledních letech za to vděčí i větší koncentraci opravdu kvalitních restaurací. Mezi ně patří i restaurace Peklo, která se tak jako ostatní konkurenti musela poprat s nepříznivými podmínkami v posledních dvou letech. Většinu její klientely totiž vždy tvořili turisté.
Kromě unikátního prostředí v podzemních prostorech Strahovského kláštera, pro něž jsou charakteristické vysoké klenuté stropy a skvělé gastronomie, potěší restaurace Peklo i pivaře. Můžete zde totiž ochutnat i řadu speciálů, kterou si můžete objednat i v pořádném tupláku.
Klášterní pivovar Strahov
Jen o kousek dál najdete bohužel často opomíjenou restauraci Klášterní pivovar Strahov. Nenechte se odradit, když z rozlehlé zahrádky uslyšíte především zahraniční hosty. I přes svou pozici poblíž centra turistického dění nabízí skvělé gastronomické zážitky za výborné ceny. Věřte, že návštěva tohoto podniku je zejména pro milovníky piva, protože na výčepu najdete až 25 řemeslných piv a nechybí ani pivní zmrzlina, ale neměl by si ji nechat ujít žádný milovník tradiční české kuchyně.
Všechny podávané pokrmy vychází ze středočeských a jihočeských tradic, takže nechybí ani oblíbené kapří hranolky nebo konfitované vepřové koleno.
Kromě prostorné zahrádky nabízí tato restaurace i architektonicky unikátní vnitřní prostory, které odpovídají původní architektuře a jsou velmi prostorné. I přes velkou kapacitu však doporučujeme si zejména na víkendové večery předem udělat rezervaci.
Dinner in the Sky
Ačkoli to není tradiční restaurace, musíme se zmínit i o Dinner in the Sky, které se těší tak vysoké oblíbenosti, že je téměř na rok předem obsazen. Tento netradiční gastronomický zážitek spočívá v tom, že si zvolený pokrm a nápoj vychutnáváte vysoko nad zemí s větrem ve vlasech. Přesněji budete jeřábem vyzdviženi do výšky 50 metrů nad zemí a zde vám budou kuchaři servírovat unikátní pokrmy.
Tento gastronomický zážitek je provozován ve 40 zemích světa a je naprosto bezpečný, ale je spíše pro trochu dobrodružnější povahy.
Podávané pokrmy jsou vždy dány aktuálním Nebeským menu a jejich sestava je neměnná případně si můžete předem rezervovat vegetariánské pokrmy. Jestliže k odvážlivcům, kteří si delikátní gastronomii rádi užijí i 50 metrů nad hladinou Vltavy tak nepromeškejte rezervace na rok 2022.